Stará Pešatová (ex-Peshata)

Stará Pešatová (ex-Peshata)
Od Tábora až punk! LP

Stará Pešatová (ex-Peshata) vydává na vinylu debutové album Od Tábora až punk!
Skupinu Stará Pešatová tvoří čtyři členové původní sestavy táborské „zoopunkové“ skupiny Peshata, doplnění o mladou rytmiku. Debutové album s názvem Od Tábora až punk! právě teď vychází na vinylu (o distribuci se stará PHR Records) a zároveň je v nabídce streamovacích platforem.
„Navazujeme na syrovější, kytarové začátky Peshaty z let 1997 až 2000. S nadsázkou tomu říkáme oldschool zoopunk. Dvě kytary, žádné dechy a dva střídající se vokály, hodnej a zlej,“ říká zpěvák a textař Petr Bína. V textech zůstává poetika svérázných bajek, kdy se zvířata chovají jako lidé, nicméně Stará Pešatová s nadhledem zpracovává i další témata.
Křest alba (CD a digital release) proběhl 13. 4. 2024 ve vyprodaném táborském klubu mcJordán. Role kmotra se zhostil provozovatel klubu a bubeník legendárního Oceánu, Honza Vozáry. 
Ilustraci na obal desky a další kresby pro inlay vytvořil polský karikaturista Janek Koza. „Na obalu je stará Pešatová, což je lehce mystická žena a vyznavačka thrash metalu, pohybující se mezi Lužnicí a nebem. Víc o ní prozrazuje stejnojmenná píseň,“ doplňuje Petr Bína. Náběry a mix nahrávky si vzal na starost kytarista Martin Mareda, finální mastering proběhl v režii Kakaxy z 3bees studia.
Koncertně je Stará Pešatová aktivní zatím hlavně v Táboře a okolí, ale nebrání se ani výjezdům „mimo okres“. „Bereme to tak, že jsme i navzdory rokům stráveným v muzice vlastně začínající kapela, kterou lidi ani pořadatelé neznají. To by se mohlo s vydáním alba změnit. Když nás někdo pozve, rádi přijedeme zahrát kamkoli,“ říká Martin Mareda.
Kapela aktuálně pokračuje v tvorbě nových songů a k několika písním z alba Od Tábora až punk! plánuje natočit videoklip stylem DIY.

SESTAVA:
Petr Bína – zpěv
Roman Mašát – zpěv
Martin Mareda – kytara
Rosťa Gálik – kytara
Honza Makovec – basa
Michal Weber – bicí

KONTAKT A MERCH:
www.starapesatova.cz
starapesatova@gmail.com

DISTRIBUCE:
www.phr.cz
 

Autor: Alan zveřejněno: 6.6.2024 přečteno: 16×