rozhovor s YA'AN

rozhovor s YA'AN
Hip Hop/Rap RUŚ/Lemkové .....?

YA'AN Lemský, Rusínský, západoKarpatský, Lech ......? Hip Hoper vydal v druhé polovině roku 2023 nové album s názvem Lech - Y - Rus.
Ve své textové tvorbě představuje hlavně historicky svou domovinu. Vesměs by se dalo říci že jde o formu dějepisu s hip hopovým podkresem.
Alan – Ahoj, tak po nějakém čase, se opět společně propojujem. Před časem jsme společně probrali tvou společnou skupinu SekcjaRapu, teď přicházíme s tvou druhou tvorbou. 
YA'AN - Malá oprava: SekcjaRapu je rap-rocková kapela mého nejmladšího bratra AnD. Jediné, co mám s tímto projektem společného, ​​je to, že AnD je můj bratr a ostatní členové týmu jsou ze stejného města, kde jsem vyrůstal, Przemkowa.

Alan – Jak dlouho vystupuješ (jsi na scéně) jako YA'AN?
YA'AN - V roce 1995/96 jsem začal psát první, striktně rapové texty. V roce 1997 jsme se společně s kamarádem z města spojili pod hlavičkou ZDS (https://fb.com/zachoddomsklad) a natočili první společné demo. Následné nahrávky byly pořízeny na pásku. V roce 1998 jsme byli zařazeni do celostátní hip-hopové kompilace vydávané Liryka Records a HipHopMagazyn. Odehráli jsme spoustu koncertů jako support tehdejší špičkové polské rapové scény. V roce 2001 jsme natočili první plně studiové, profesionální album "Wojny Z Samym Sobą" a natočili videoklip propagující toto album. Bohužel nevyšlo z důvodů mimo naši kontrolu (album reeditoval a vydal v roce 2014/15 (?) náš (můj a AnD) nezávislý "label" Rymobittofabryka). ZDS pozastavila činnost v roce 2004, kdy jsem se rozhodl odejít z Polska do Skotska, kde žiji dodnes. Činnost jsme pozastavili, ale stále jsme v kontaktu a dokonce jsme v roce 2015 natočili další materiál "18stek" u příležitosti "18. narozenin" kapely...
Mezitím, počínaje rokem 2002, jsem začal psát a nahrávat sólově vedle ZDS jako YA'AN (https://fb.com/mcYAAN) a s vlastními bratry, AnD a J-A-R jako BRATSkład (https://fb. com /bratsklad).
Bylo to během prvního dema Bratskład v roce 2004, kdy jsme nahráli první dvě písně v rusínštině (Lemko): „Horil'ka“ a „Sidaj Brat“. Další, druhé demo Bratskład, „Bratosfera“ z roku 2005, bylo již z poloviny zaplněno písněmi v našem rodném jazyce. Byly to jak moje sólové písně („Lirycznyj Rezun“ a „Dorohij Pope“), tak naše společné.
Moje sólová alba, kterých jsem od roku 2002 dodnes nahrál 8, byla natočena převážně v polštině. Průlomem byl dlouho plánovaný a profesionálně produkovaný materiál z let 2015/2016 s názvem „RUS-Y-RAP“, který jsem napsal a nahrál celý já v rusínštině a který v roce 2016 vydal Rymobittofabryka.
Po tomto albu jsem vážně uvažoval o ukončení činnosti. Tím spíš, že jsem léta nehrál a ani nekoncertoval. Poslední „rozlučkové“ vystoupení jako ZDS a Bratskład jsme odehráli v roce 2008 v Przemkowě. Předtím, v letech 2004-2008, jsme pravidelně zkoušeli a hráli support polským rapovým hvězdám ve skotském Edinburghu. Nakonec mě však „čas“ a „rutina“ dohnaly a rozhodl jsem se vzdát se jakýchkoliv pódiových plánů a omezil jsem se pouze na psaní a nahrávání sólových, tak občasných hostujících písní.
Po "Rus-Y-Rap" jsem upadl do 6leté "letargie", ze které jsem se probral v roce 2022 a začal pracovat na nejnovějším, dvojjazyčném, polsko-rusínském projektu "Lech-Y-Rus", vydaném nakladatelstvím Rymobittofabryka v listopadu 2023.

Alan – V nedávné době jsi vydal album Lech – Y – Rus. Jak bylo přijato? 
YA'AN – Budu neskromně, je to nesmírně dobré. Víte, od roku 1996 až doteď nahrávám a „vydávám“ své alba v tzv. hudební underground. "Lech-Y-Rus" vzbudil značný zájem.
Tuším že to způsobila jak dvojjazyčná, nevídaná jazyková podoba, tak možná především „kontroverzní“ a jak se říká „silně protisystémový“ lyrický obsah. Samozřejmě by to nešlo bez účasti producenta B2M (https://www.facebook.com/bedwaem), se kterým spolupracujeme mnoho a mnoho let a který má na svědomí všechny beaty a aranžmá na "Lech-Y-Rus" a DJ QMAK (https://qmak.eu), který okořenil skladby šťavnatými škrábanci. Poděkování patří bezesporu také Bartekovi z M:23 Studio ( https://fb.com/m23studio ), který to celé nahrál, zvuk je přesný – tak jak to má prostě znít, Jakubovi ( https://fb.com/Kali .Kalecia) za fenomenální vizualizace ke každé písni na YouTube a Markovi (https://fb.com/mr.marekszklarz), který vytvořil neméně fenomenální grafický design alba. Nemalou měrou přispěla i Olena (https://fb.com/olena.duc), která zavedla nezbytné jazykové korektury v textech, čímž se v rusínských částech vyloučila polština.

Alan – Po poslechu alba (textů) – ty máš album udělané spíše formou historického výkladu své domoviny. Co tě k tomu vede?
YA'AN - Něco mi prostě říkalo, abych to udělal; volání, abych si nenechal to, co vím nebo "hádám" jen pro sebe, ale abych to ukázal ostatním a nenechal to za sebou. Nenazýval bych to „výkladem mé vlasti“. Ano, silně se zaměřuji na rusínské a lemkovské motivy, na jasné zdůraznění svého původu, rodiny, kořenů atd., ale vidím a popisuji vše, alespoň si to myslím, v širším smyslu. Od současných témat přeskakuji k dějinám, ne nutně, nebo možná dokonce rozhodně ne mainstreamovému, školnímu dějepisu, ale tzv. „alternativní“, nepohodlné.
Už léta se zajímám o historii Slovanů jako takových a o to, co se vlastně za posledních pár století stalo, že... prostě zmizíme. Jeden za druhým. Pomalu ale jistě, plus takzvané "konspirační teorie", které na několik let alarmujícím tempem přestaly být teoriemi, tvoří jádro mých posledních dvou alb (ačkoliv bych se do těchto témat zapsal již na "-V-" z roku 2008, rozhodující začátek ságy bych označil "-Y-" z roku 2012...)

Alan – Dalo by se říci, že pro některé spolky a společnosti jsi kontroverzní, jak se vypořádáváš s nevolí? A ano hlavně hudbou. To je nejvíc, chápu.
YA'AN - Nestarám se o to. Nepřemýšlím o nikom a ničem, co by se nějaká asociace nebo organizace rozhodla považovat za správné nebo špatné se svými/jejich „pohledy“. Protože mám svůj názor na to, co, proč a v jakých zájmech se ve střední a východní Evropě (i jinde) dělalo a stále dělá, nehodlám to nijak zastírat. Takzvaná "politická korektnost" je pro mě totálním nepochopení, roubík pro asymptomaticky moudré. Cenzura mě nezajímá. Nezáleží na barvě: hnědá, červená, zelená nebo duhová. Lidé mají krátkou paměť. Strašně krátkou. Zvlášť když se podíváte na střední Evropu. Je známo, kdo nezná/zapomene svou minulost, tak nemá budoucnost. Tohle "paní z televize" samozřejmě nikomu neřekne :) ...

Alan – V oblasti kde žiješ pořádáte i festivaly na Rusínskou kulturu/historii. Jak jsi zde propojen s tímto festivalem/s těmito festivaly?
YA'AN - Já osobně vůbec ne. Hlavně z logistických důvodů (nebydlím v Polsku). Někdy mě to mrzí, ale na druhou stranu... Uvědomuji si, že lidé jako já jsou na jednu stranu potřební, na druhou stranu „nepohodlní“ i pro ty, kteří (v tichosti) souhlasí s tím, co já/my říkáme (nahlas), nejsem si jistý, zda by pořadatelé těchto akcí měli zájem spolupracovat s "kontroverzním antisystémovým aktivistou" jako jsem já :) ... Ale vím a jsem moc rád že navzdory předstírání, poslouchají mé alba a nahrávky. Všechny zdravím.


Alan – Ještě zůstanu u těch festivalů. Nemáte s jejich pořádáním ze strany momentálního vojvodství problém se zákazy?
YA'AN - Pokud vím, tak rusínské organizace v západním (nejen) Polsku nejsou moc color (na rozdíl od "druhých". "Lemkové" podle názvu, asi to není tak černé jako těch 50 -60 let zpět. Existuje stále více místních iniciativ Rusínů/Lemků z mé a mladší generace; nějaké umělecké skupiny, hudební kapely, výuka jazyků pro nejmenší, festivaly, koncerty atd. atd. Doufám, že se to bude vyvíjet a za 10-20 let se nikdo nebude ptát, kdo je Rusín nebo Lemek, takže žádný Rusín/Lemek se nebude stydět nahlas říct, kdo je! Doufám.

Alan – Se svou tvorbou, se svým vystupováním, nemáš možnost – přesah i do dalších částí republik? Třeba na Slovensko nebo Ukrajinu, a ne jen v Polsku? Ono Lešsko (Rusíni) zasahovalo před cca 700 lety do těchto oblastí.
YA'AN - Mluvíme o Karpatech. Podle mě jsme tam „existovali“ mnohem, mnohem dříve než těch germanofilních 700 let. To si ale můžete "poslechnout" z mých CD :) (pokud někdo nemá čas se o tématu dozvědět více, prostřednictvím knih, nebo internetu. Vím, že o mé alba mají zájem i Rusíni mimo Polsko. Spoustu CD posílám do jiných zemí, nejen do sousedního Polska. Snažím se dodat alespoň pár kopií všem rusínským organizacím, které znám. Samozřejmě to nedělám v naději, že někdo v USA, Kanadě nebo Chorvatsku bude najednou "milovat hip-hop" a začne poslouchat 2Pac :). Posílám jim tato CD, protože... jsou jediná tohoto typu, nahraná v tomto jazyce a zabývající se tímto specifickým tématem.

Alan – Lech – Y - Rus je tvé druhé řadové album. Rozdílnost mezi těmito alby?
YA'AN - Jak už jsem zmínil, LECH-Y-RUS není moje druhé, ale osmé sólové album, ale ano, máte pravdu: je to druhý projekt nahraný v rusínštině a se silně slovanskou (panslovanskou) tematikou.
Předchozí, RUS-Y-RAP (2016), se zaměřil spíše na Podkarpatskou Rus, Karpaty, Lemky, minulost a boj za uznání Rusínů, respektive hlasité připomenutí toho, že jsme zde byli a stále jsme.
LECH-Y-RUS je svým způsobem rozšíření toho, co jsem začal na R-Y-R, pokrývá mnohem širší tematické okruhy, navíc zasahuje nejen k Rusínům, ale i k Polákům, čímž ukazuje, že už stovky, ne-li tisíce let , máme více společného než to co nás rozděluje, a že to, co se „stalo“ Rusům a Rusínům, by mělo být jasným varováním jak pro Polsko a Poláky, tak i pro všechny sousední slovanské země. Na albu se prolínají tři hlavní nitky: slovanství (historie, mytologie a neustálý boj o přežití), globalismus (teorie a fakta) a osobnější, reflexivní písně, dalo by se říci...

Alan – Album máš ve třech jazycích? Mluvíš Lašsky/Rusínsky? Nebo si necháváš dělat překlad?
YA'AN - Album je ve dvou jazycích. Každá skladba má 2 - 4 verše, z nichž 1 - 2 jsou v polštině a 1 - 2 v rusínštině. Někdy se jazyky během rapování plynule mění. Jedná se bezesporu o zajímavé řešení jak z hlediska rozmanitosti, tak i techniky. Líbí se mi to a myslím, že se k takovým motivům budu vracet.
Ano, mluvím rusínsky (Lemko). U nás se to takto vždycky říkalo. Byl to první jazyk, který jsem se naučil. Polsky jsem se naučil, až když mi bylo 6 - 7 let, když jsem chodil do školy. Vzhledem k tomu, že jsem se narodil a vyrůstal v západním Polsku, v tzv. "czużyni" pro Rusíny, vzdělával jsem se a vyrůstal mezi Poláky, Rusín/Lemko má hodně polských vlivů, polonismů. Při mluvení to není znát, ale při psaní textů jsem se často přistihl, že nedokážu nahradit daný rým rodilým rusínským slovem. Jsem proto velmi spokojený se spoluprací navázanou při nahrávání Rus-Y-Rap s Olenou Duć, která mi pomohla tyto vlivy zachytit a minimalizovat, aby byly rusínské části co nejvíce „rusínské“.
Fyzické CD edice obou alb obsahují ilustrované textové přílohy, přičemž všechny texty jsou psány latinkou, respektive azbukou. Navíc jsem na L-Y-R přidal svou verzi hlaholice pro rusínskou verzi (jen pro zajímavost...).

Alan – Než rozhovor uzavřeme. Existuje docela hodně rádií které hip hop hrají. Kde tě hrají nejvíce? A kde mimo Polsko?
YA'AN - Moc mě nehrají. Ne, že bych toho litoval, od roku 1996 jsem si na to zvykl. Pokud vím, skladby z Bratskład a Rus-Y-Rap se hrají na rusínském rádiu LEM.fm, které vysílá z Gorlice (jižní Polsko) a Polkowice (západní Polsko). Zdá se, že L-Y-R se nikde nehraje. Příliš kontroverzní (troufám si říci).

Alan – Pokud vše vyjde dobře, tak snad v roce 2024 bychom se mohli vidět na některý akci, kterou pořádá Jacek. Dík za rozhovor a drž se své tvorby.
YA'AN - Možná to půjde. I když, jak už jsem zmínil, od roku 2008 nekoncertuji a nehodlám v tomto ohledu nic měnit. Ale nevylučuji, že se na nějakém večírku objevím. Nikdy neříkám nikdy (raději). Děkuji a jsem s pozdravem.
Slava Rusy, Rusynam a všem Slavianům!
-Y-
#Y44N
LP: #LECHYRUS Album Playlist: [ https://youtube.com/playlist?list=PLL3z4dAWcjuVX-4lAeFRSwScvZC1sdzBr ]

https://mistrzYAAN.com 
https://hyperfollow.com/mcYAAN 
https://Y44N.bandcamp.com 
https://www.facebook.com/mcYAAN 
https://www.youtube.com/@RBTOF 

Autor: Alan zveřejněno: 8.1.2024 přečteno: 28×