Renesanční thriller Vlastimila Vondrušky Jičínské pole mrtvých

Renesanční thriller Vlastimila Vondrušky Jičínské pole mrtvých
pokřtí v areálu Vokšického zámku nedaleko Jičína v pátek 18. května

Před 12 lety se zrodil první příběh písaře komorního soudu Jiřího Adama z Dobronína.
Letopisy královské komory v hlavní roli se zkušeným, laskavým, důsledným úředníkem jsou čtenáři velmi oblíbené. Nejen díky skvěle vystavěné detektivní zápletce a vypravěčskému umu nejoblíbenějšího českého spisovatele Vlastimila Vondrušky, ale i mistrně podanému nahlédnutí do dobového života v 16. století a historickému místopisu.

Zítra vychází nejnovější příběh Jiřího Adama z Dobronína pod názvem Jičínské pole mrtvých. Kniha bude slavnostně pokřtěna v areálu Vokšického zámku u Jičína v pátek 18. května v 18:00 (pozvánku naleznete v příloze). Srdečně zveme všechny čtenáře! Na místě bude historický thriller ke koupi a autor ho na požádání osobně podepíše.

 „Kniha Jičínské pole mrtvých se přímo na zámku ve Vokšicích neodehrává, ale logická vazba tu je. Kmotrem knihy bude paní Margareta Pospíchalová, potomek hraběcího rodu Šliků, která vlastní zámek, ale také celé Prachovské skály. A právě ty jsou hlavním dějištěm románu. Tohle prostředí jsem si vybral kromě jiného proto, že jsem se v mládí věnoval horolezectví a na Prachově jsem přelezl opravdu kde co. Takže jsem si při psaní užíval, neboť záhadné zločiny donutí i mé renesanční hrdiny se po skálách sápat až na jejich vršky. Můj nejnovější renesanční příběh tak trochu překračuje rámec běžných historických detektivek, já bych ho spíše označil za renesanční thriller,“ popisuje svoji nejnovější knihu Vlastimil Vondruška.
Jičínské pole mrtvých
Za městem Jičínem na cestě k Zebínu je ohrazená louka, na níž se od pradávna pohřbívaly oběti morových epidemií, ale také popravení zločinci, sebevrazi a kacíři. Jednoho dne se na této louce objeví mrtvé tělo velíšského lesmistra. Je přivázaný ke stromu, má rozpárané břicho a na čele krví namalované satanské znamení. Majitel panství Mikuláš Trčka z Lípy se pokusí zločin utajit, protože se bojí, aby ho nezačala vyšetřovat utrakvistická konzistoř. Jeden z jeho strýců však na něj vznese žalobu, a tak je celá záležitost projednávána v královské komoře. Tehdy se na Jiřího Adama z Dobronína obrátí Mikulášova manželka Johanka ze Šelmberka, aby se pokusil celou záležitost objasnit. I když to nespadá do jeho pravomoci, vyhoví jí, neboť ji měl za svobodna rád. Sotva však dorazí do Jičína, dojde k další vraždě.

Letopisy královské komory charakterizuje  Vlastimil Vondruška: „Panovník se snažil posilovat svůj vliv, ale šlechta spolu s městy bránila svá tradiční práva a především hospodářské výhody. A protože česká společnost je velice bohatá, s rozkoší přijímá životní styl italské renesance. To je prostředí, v němž žije hlavní hrdina, písař komorního soudu Jiří Adam z Dobronína. Protože je nejen zkušený úředník, ale ví se o něm, že umí rozlousknout i zdánlivě neřešitelné záhady, bývá často pověřován vyšetřováním zločinů. Letopisy Královské komory nejsou jen klasickými detektivkami, ale využívají i prvky dobrodružného žánru.“
 

Autor: Alan zveřejněno: 11.5.2018 přečteno: 11×