Byt číslo 4

Byt číslo 4
Čtyři stěny

Kapela Byt číslo 4 vydává debutovou desku Čtyři stěny a uvádí klip k singlu Tvoje oči
Šumperská skupina Byt číslo 4, která se pohybuje na pomezí alternativního rocku a punku, představuje po dvou letech na hudební scéně svůj debut s názvem Čtyři stěny. Texty skladeb reflektují osobní zkušenosti a mezilidské vztahy. Albu předchází videoklip k singlu Tvoje oči. Novinka vychází v pátek 31. května na všech streamovacích platformách u vydavatelství RedHead Records.
Album, které vznikalo, jak už název napovídá mezi čtyřmi stěnami, nabízí posluchačům intimní pohled do světa, v němž kapela postavila základní pilíře desky i své celkové tvorby. V písních se zrcadlí různé mezilidské vztahy, které zpěváka a textaře skupiny Pavla Mazáka provázely během dospívání. Skladby vznikaly postupně jako důsledek osudových setkání a poslední byly dokončeny nedávno, po překročení dvacítky. „Myslím, že je na desce poznat, jak se člověk s časem mění. Je to takové okno do nejzásadnějšího období jednoho dalšího člověka. Inspirováno tím úplně nejprimitivnějším, obnaženým až na samotnou podstatu,“ komentuje Pavel.
Čtyři stěny obsahují celkem jedenáct skladeb. O první tři se producentsky postaral Alois Pospíšil, zbytek pak zaštítil hudebník a producent Tomáš Fröde. „Čtyři stěny jsou tím prvním, co duši pobídne k rozletu na všechny strany a zároveň tím posledním, co jí to nedovolí,“ uvádí frontman Pavel k názvu. Debut představuje kapelu v různých hudebních polohách, od alternativního punk-rocku s naléhavým vokálem až po pomalejší balady s emotivním vyústěním. 
Videoklip Tvoje oči upozorňuje na vydání desky. Hlavním tématem skladby i videa je sebe vzkříšení a nezlomná touha po životě. Video se natáčelo pod režisérským dohledem Zbyňka Loly v krásné přírodě podhůří Jeseníků, v domovině kapely v Bludově, Šumperku a okolí. Atmosféru dokreslují záběry ze zámku v Bludově, kde se pojí honosnost se střídmostí zdejšího kraje. 
„Skvělou roli ve videoklipu sehrála Shalom Eleonora Raichová, která společně s režisérem a zbytkem týmu ze sebe během tří dlouhých dnů vydala úplně všechno. Zarputilost všech se velice pozitivním způsobem propsala do celého klipu,“ dodává kapela.
Skupinu čeká nabité festivalové léto, vystoupí například na putovním festivale Hrady CZ. Křest alba proběhne na podzim, a to 5. října v pražském Café V lese a 8.října na domácí půdě v Šumperku během festivalu Youngfest.
Novinku najdete na streamovacích službách a kanále YouTube

www.bytcislo4.cz
Facebook - https://www.facebook.com/bytcislo4
Instagram - https://www.instagram.com/bytcislo4/
YouTube - https://www.youtube.com/@bytcislo4549

Událost Praha: https://www.facebook.com/events/760924832820049
Událost Šumperk: https://www.facebook.com/events/1610588226151060

Šumperská sestava Byt číslo 4 vtrhla na scénu v březnu 2022 a zaujala veřejnost svým prvním singlem Nechápu. Za svou kariéru postoupila do trojčlenného finále soutěže o Objev roku rádia Haná 2022, zabodovala ve finále soutěže Šance Muzikus a stala se tipem týdne na hudební platformě Bandzone.cz. Hudební portály Headliner a Musicserver.cz zařadily kapelu mezi největší objevy domácí scény roku 2022. Čtveřice odjela jako support tour s legendárními UDG. Ve svých skladbách kombinuje živelný punk rock s upřímnými texty.

Autor: Alan zveřejněno: 30.5.2024 přečteno: 14×